WFM Committee Meeting: AI can open a new era in property management

The Committee has organized a meeting on Artificial Intelligence on June 18. Following the welcome notes by Zsolt Kákosy, AmCham WFM Committee Chair, Andrew Knight, Global AI, Data & Tech Lead, Thought Leadership & Analytics, RICS, and László Kuczogi, Managing Director, Owner of K-ép Stúdió shared thoughts on the use of AI in facility and property management. 

Mr. Knight emphasized that due to the risks associated with the technology, preliminary planning is still indispensable when using artificial intelligence to ensure that AI can most effectively support decision-making. 

In the meantime, Mr. Kuczogi explained that thanks to data-driven solutions, artificial intelligence can greatly assist in automation, energy optimisation, risk and investment assessment, whether it is lighting, temperature management or predictive maintenance. 

He highlighted that artificial intelligence can shift the decades-old reactive model of facility management towards proactivity. This requires new, competences from facility managers. He outlined a potential new data-driven, forward-looking operating model, that, with the support of AI, could transform the way many facilities operators today look for solutions after detecting and reacting to problems as they arise. According to the expert, AI can support facility managers in planning and risk analysis in particular.


Új koraszakot nyithat az AI az ingatlanüzemeltetésben

A mesterséges intelligencia térhódításával egyre több iparág ismeri fel és használja ki a technológiában rejlő lehetőségeket, legyen szó stratégiai tervezésről vagy a mindennapi operatív feladatok kezeléséről. A mesterséges intelligencia alkalmazásának számtalan módja lehet a facility management területén is, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni ma még a technológia jelentette kockázatokat.

Andrew Knight az RICS vezető elemzője adott elő Londonból az AmCham Workspace & Facility Management bizottságának tavaszi évadzáró ülésén. A szakértő hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia használata során ma még megkerülhetetlen az előzetes tervezés a technológia kockázatai miatt annak érdekében, hogy az AI a leghatékonyabban támogathassa a döntéselőkészítést. A szakmai beszélgetést Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Property Management igazgatója nyitotta meg, amely során visszatekintett az eddigi eseményekre és pár bevezető gondolatot osztott meg a témával kapcsolatban.

Kuczogi László, a K-ép Stúdió ügyvezető igazgatója előadásában részletesen fejtette ki, hogy az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat az automatizálásban, energiafelhasználás optimalizálásában, valamint a kockázatok és beruházások értékelésében, legyen szó a világításról, hőmérsékletkezelésről vagy a prediktív karbantartásról. A technológia újszerűsége miatt elengedhetetlen az előzetes tervezés és a potenciális kockázatok figyelembevétele. Habár ezek a rizikófaktorok ma még megalapozottak, nem érdemes a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségét elvetni, mivel az AI használatával jelentős versenyelőnyre tehetünk szert.

Kuczogi László kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia a facility management évtizedes reaktív modelljét a proaktivitás irányába mozdíthatja el. Ez új, eddig nem ismert kompetenciákat kíván meg a létesítményüzemeltetőktől. Felvázolt egy lehetséges, új adatvezérelt, előremutató működési modellt az FM területen, amely az AI támogatásával átalakíthatja a ma sok helyen jellemző metódust, amikor az üzemeltető a felmerülő problémák észlelését követően, azokra reagálva keres megoldást. A szakértő szerint a mesterséges intelligencia a tervezésben és a kockázatelemzésben támogathatja elsősorban a facility managerek munkáját.

Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló iparági adatok szűkössége, valamint a lassabb léptékű digitalizáció és a fővároscentrikus piac versenyhátrányt jelenthet a mesterséges intelligencia hatékony alkalmazásában. Kuczogi László ugyanakkor bizakodó, hogy az ESG jelentéstételi kötelezettség és az éves riportok összeállításához szükséges elkerülhetetlen fejlesztések hozzájárulhatnak a digitalizációs folyamatok felgyorsításához.

Fotó forrása: Canva