Az ITM legújabb intézkedései: Újratervezés Program, kedvezményes Széchenyi Kártya Program, 50 milliárd forint értékű támogatás KKV-knak

 • May 15, 2020
Az az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével vagy közreműködésével megjelent intézkedések: Újratervezés Program, kedvezményes Széchenyi Kártya Program, 50 milliárd forint értékű támogatás KKV-knak.
 1. Elindult az Újratervezés Program: május 11-22. között lehet jelentkezni az ingyenes, 8 hetes informatikai alapozó képzésre
 
Az online program 8 hét alatt végezhető el, és naponta 2-6 óra elfoglaltsággal jár attól függően, hogy az adott személy mennyi időt tud tanulásra fordítani, illetve hogy milyen informatikai ismeretekkel rendelkezik. A program akár munka mellett vagy hétvégenként is elvégezhető. A kurzus vizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén. A jelentkezés bárki előtt nyitva áll, aki elmúlt 18 éves, rendelkezik saját számítógéppel, valamint internet eléréssel. Angol nyelvtudás javasolt, de nem elvárás. A jelentkezést követően a képzés 2020. május 25-én indul.
A programra 2020. május 15-én 9:00 óráig 35.200 fő jelentkezett.
Jelentkezés: https://ujratervezes.nive.hu/
 További információért kattintson ide.
 1. Mától igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program kedvezményes, új hitelei
 
A koronavírus járvány ideje alatt különösen fontos a hazai kis- és középvállalkozások támogatása. Ennek érdekében a kormányzat új, kedvező hitelkonstrukciókat dolgozott ki a vállalkozások számára. A Széchenyi Kártya Program négy hiteltermékkel bővült:
A Hitelek a Széchenyi Kártya Programhoz csatlakozott hitelintézeteken keresztül igényelhetőek 2020. május 15-től, a hitelkérelmek intézésében a KAVOSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodái nyújtanak segítséget.
További információért kattintson ide.
Regisztrációs irodakereső: https://www.kavosz.hu/irodakereso/
További információ: https://www.vali.ifka.hu/hu/loanproducts
 
 1. 50 milliárd forint értékű felhívás a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása érdekében
 
2020. május 14-től elérhető a magyar vállalkozások 99 százalékát kitevő mikro-, kis- és középvállalkozások számára hatékonyságnövelő, munkahelymegtartó támogatási program. A program különlegessége, hogy az 50 milliárd forint értékű fejlesztési forrásnak GINOP és VEKOP lába is van, így a Közép-Magyarországi Régió vállalatai is pályázhatnak a támogatásra.
A támogatási program keretében 9 főig munkavállalónként 1,5 millió, 10-49 fő között 1 millió, 50-249 fő között félmillió forint támogatásra pályázhatnak az 5-249 fő közötti vállalkozások. A támogatásintenzitás 70 százalékos, vagyis 100 forintnyi beruházáshoz az állam 70 forint támogatást ad. Gondolkodhatnak a vállalkozások nagyobb beruházásokban is, amihez nagyobb önrész szükséges. A támogatás formája feltételesen visszatérítendő támogatás, amelynek legnagyobb előnye, hogy a támogatás odaítélése után 100% előleghez juthatnak a kedvezményezett vállalkozások. 
A projektnek (legalább az összköltség 20%-áig) tartalmaznia szükséges:
 • Új eszközök, gépek beszerzése,
 • Automatizált termelési rendszerek fejlesztése, gyártási technológiák fejlesztése
Választható:
 • Információs technológia-fejlesztés (legfeljebb az összköltség 50%-áig).
 • Immateriális javak beszerzése (legfeljebb az összköltség 20%-áig).
 • Megújuló energiaforrást hasznosító és energiahatékonyságot növelő technológiák alkalmazása (legfeljebb az összköltség 50%-áig).
 • Infrastrukturális és ingatlan beruházás (beruházásra igen, vásárlásra nem) (legfeljebb az összköltség 50%-áig).
 • Képzés a https://vali.ifka.hu honlapon regisztrált szolgáltatóktól (legfeljebb az összköltség 20%-áig).
 • Tanácsadási tevékenység minősített tanácsadóktól (legfeljebb az összköltség 20%-áig).
 • Projekt-előkészítés (ingatlan beruházással kapcsolatos szakértői szolgáltatás) (legfeljebb 260eFt értékben, legfeljebb az összköltség 7%-áig).
 • Ingatlan bérleti díj, forgóeszköz (legfeljebb az összköltség 10%-áig).
 • Rezsi költség (legfeljebb az összköltség 1%-áig).
A pályázatok benyújtására a GINOP esetén május 29-től, a VEKOP esetén június első felétől van lehetőség.
 
GINOP 1.2.8-20:
https://www.palyazat.gov.hu/megjelent-az-ginop-128-20-a-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-modern-zleti-s-termelsi-kihvsokhoz-val-alkalmazkodst-segt-fejlesztsek-tmogatsa-cm-felhvs
 
VEKOP 1.2.6-20:
https://www.palyazat.gov.hu/megjelent-a-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-modern-zleti-s-termelsi-kihvsokhoz-val-alkalmazkodst-segt-fejlesztsek-tmogatsa-cm-vekop-126-20-kdszm-felhvs