Magyar Hírlap published a report on Friday's Business Forum with Mihály Varga, Minister for National Economy. Please find the full article in Hungarian below the English summary.

The ongoing dialogue and the mutual objectives of the government and the American corporations are essential to the long-term development of Hungary. Based on mutual respect, the Government aims to build a more balanced and more effective partnership with the United States - the economic ties between the two nations have been excellent.

Hungary is eagerly waiting for the new directions set by the Trump administration and as a NATO ally, the country is prepared to facilitate the strongest possible cooperation with the USA and the new President.

Minister Varga believes it is a great sign that due to the development of trade relations between our countries, the United States is now the second biggest importer after Germany and our largest non-European export partner. Currently, Hungary is home to over 1700 US subsidiaries which employ over 90.000 people and have invested 19 billion dollars. 40 of the 50 largest US multinational companies are present in Hungary which indicated that despite the size of our country, we are an attractive destination.

Improving competitiveness of Hungary is essential, we need to focus on creating more high value added jobs and the government has launched an industrial development program to boost small and medium enterprises. In order to strengthen SMEs, the government also started a supplier development program targeting vehicle manufacturers, medical technology and the defense industry.

Minister Varga invited AmCham President Farkas Bársony to the Competitiveness Council.


Please click on the image to view our gallery / Kérjük kattintson a képre a galéria megnyitásához

Varga Mihály: A kormány stratégiai partnernek tekinti az Amerikai Kereskedelmi Kamarát

"Washingtonnal az eddigieknél kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb politikai együttműködésre készül a kormány"

 

Stratégiai partnernek tekinti a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham) a kormány, az itthon működő amerikai vállalatokkal folytatott folyamatos párbeszéd és közös elképzelések megvalósítása elengedhetetlen feltételei az ország hosszú távú fejlődésének - mondta a nemzetgazdasági miniszter a kamara rendezvényén pénteken Budapesten.

Varga Mihály hozzátette, az Egyesült Államokkal a kölcsönös tiszteleten alapuló, az eddigieknél kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb politikai együttműködésre készül a kormány. A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok eddig is kiemelkedően alakultak a két ország között - jegyezte meg.

A tárcavezető a világgazdaságban és a világpolitikában kibontakozó új korszakról szólva megemlítette a migrációt, a tömeges bevándorlás kérdését, amelyek megoldásához véleménye szerint új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség. Ezért Magyarország komoly várakozással tekint az új amerikai elnök által megfogalmazott, új irányokat mutató politikára - fűzte hozzá. Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és elnökével - jelentette ki.

Varga Mihály elmondta, jó jel, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének köszönhetően az Egyesült Államok már a második legnagyobb befektető Magyarországon Németország után, és az első számú exportpartner az Európán kívüli országok között. Az amerikai vállalatok Magyarországon működő leányvállalatinak száma meghaladja az 1700-at, hozzávetőleg 18 milliárd dollárt fektettek be, és több mint 90 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak.

Az 50 legnagyobb amerikai multinacionális vállalatból 40 van jelen Magyarországon, ami mutatja, hogy az ország a mérete ellenére fontos a multik szempontjából, a kelet-közép-európai relációban pedig van jelentősége annak, milyen vállalkozói klímát kínál.

A miniszter kitért arra, hogy a versenyképesség folyamatos javítása nélkül lemaradnak a gazdaságok a nemzetközi versenyben, és bejelentette, hogy a napokban kérte fel a munkára a kormány által tavaly kezdeményezett versenyképességi tanácsba meghívottakat, köztük Bársony Farkast, az AmCham elnökét.

A miniszter szerint Magyarországnak javítania kell a versenyképességét, a minőségi foglalkoztatásra kell fókuszálni, amely növeli a hozzáadott értéket az országban. Szükség van a hazai kis-és középvállalkozásokra is, amelyek erősítésére iparfejlesztési programot indított a kormány.

Megemlítette azt is, hogy a magyar kkv-k erősítésére beszállítói fejlesztési programot is elindított a kormány, amely a járműgyártásra, az orvostechnikai eszközök gyártására és a védelmi iparra fókuszál.

Úgy vélte, az elektromobilitás terjesztésében Magyarország élen jár a régióban, bár kicsit alábbhagyott a lendülete. Hozzátette, hogy alkalmazkodni kell a világhoz, ha sokan inkább az otthoni töltést használnák az elektromos autókhoz a közterületi töltőkkel szemben, ezt kell majd támogatni a jövőben. Elmondta azt is, bízik abban, hogy folytatni tudják a direkt támogatási programot, amellyel 1,5 millió forinttal támogatják az e-autók vásárlását.

 

WANT TO DISCUSS THIS FURTHER?

Zsófia JUHÁSZ

Zsófia JUHÁSZ

Strategic Operations Manager

+ 36 1 428-2085