Google expands the Digital Workshop Program to help SMEs

  • April 20, 2017
Free digital training for Hungarian SMEs.

On April 20, Google announced the expansion of the Digital Workshop program to help SMEs capitalize on the opportunities provided by digitalization. In 2017, the program includes free lectures and personal consultation in 30 towns. Out of the 28 EU countries, Hungary was ranked 21st on the Digital Economy and Society Index which tracks the evolution of member states in digital competitiveness. Hungary improved in digital skills, but stands still slightly below the average. The key challenges remain the low use of ICTs by enterprises and the development of Digital Public Services.

SMEs have found it difficult to overcome the challenges of the digital transformation, only 12% of Hungarian SMEs conduct sales online and 4.5% sell to EU countries. By adapting digital tools, SMEs could cut their spendings, improve their effectiveness, reach their customers with more success and work better with their partners.

In order to reach more enterprises, Google teamed up with the Modern Vállalkozások Programja introduced by the Hungarian Chamber of Commerce and Industry. According to the program, SMEs are able to attend free lectures at 17 locations and can apply for personal consultings in 30 towns. During these meetings, the digital advisors assess the digital readiness of the companies and provide guidance to improve their presence.

A Google kiterjeszti Digital Workshop programját a magyar kis- és középvállalkozásokra

Ingyenes digitális képzés a magyar KKV-knak

A Google ma bejelentette a Digital Workshop programjának bővítését a magyar kis- és középvállalkozások támogatására. Az ingyenes képzés és oktatási anyag a digitális világ adta lehetőségek kihasználásában segíti a vállalkozásokat, amely hosszútávon a magyar gazdaság növekedését segítheti elő. Az online platform tavalyi elindulását követően, 2017-ben a program ingyenes előadásokkal és személyes konzultációval bővül az ország több mint 30 városában.

A digitális gazdaság és a társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI - Digital Economy and Society Index) alapján az EU 28 tagállamainak sorában Magyarország a 21. helyen áll. Az Index öt területen méri a digitális fejlődés mértékét, melyek közül a 2017-es riport szerint az üzleti digitalizáció és elektronikus kereskedelem teljesített a legrosszabbul. Ez azzal magyarázható, hogy a magyar kkv-k továbbra sem használják ki teljes mértékben a digitális eszközök nyújtotta előnyöket. Jelenleg a magyar kis- és középvállalkozások csupán 12 százaléka értékesít online, azon belül pedig csak 4.5 százalékuk értékesít online más uniós tagállamba. A digitális technológiák és képességek adaptálásával a kis- és középvállalkozások nemcsak csökkenthetik kiadásaikat, de növelhetik hatékonyságukat és eredményesebben érhetik el vásárlóikat, dolgozhatnak együtt partnereikkel, beszállítóikkal.

Ennek támogatására, a Google kiterjesztette a tavaly elindított, digitális készségek fejlesztését célzó Digital Workshop programját, mely 2017-ben kifejezetten a magyar kis- és középvállalkozásokat célozza. Annak érdekében, hogy az ingyenes képzés minél több vállalkozást tudjon elérni, a Google közös eseménytervet dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott Modern Vállalkozások Programjával, amelynek elsődleges célj a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felkészültségének elősegítése. A tervezett program szerint a kkv-k az év végéig összesen 17 városban hallgathatnak meg a növekedésüket célzó előadásokat és több mint 30 városban akár személyes konzultációra is jelentkezhetnek.

A személyes megbeszélések során a digitális tanácsadók először felmérik a vállalatok digitális felkészültségét, majd személyre szabott útmutatást adnak az online jelenlétük erősítésének érdekében. A kkv-k így olyan kézzelfogható tudással gazdagodnak, mely lehetővé teszi számukra az internet adta előnyök eredményesebb kihasználását és ezen keresztül a valós növekedést. További információ a programról, valamint az ingyenes előadásokra és személyes konzultációra való regisztárióról a program honlapján található.

"A digitális technológia és az internet egyre szélesebb körben történő térnyerésének köszönhetően alapvetően megváltozott a piac felépítése. Ma már mérettől függetlenül minden vállakozás számára biztosított a lehetőség egy globális közönség eléréséhez. Ugyanakkor, a szükséges eszközök és a kapcsolódó digitális ismeretek hiánya továbbra is kihívást jelent úgy Magyarországon, mint a világon mindenhol. Ezért döntöttünk úgy, hogy a tavaly elindított Digital Workshopot a haza kkv-k igényeinek megfelelően bővítjük. A gazdasági növekedésnek a kis és középvállalkozások digitális felzárkóztatása ugyanis elengedhetetlen követelménye." - mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

"Magyarország hazai mikro-, kis- és középvállalkozásai versenyképességének egyik kulcskérdése, hogy pontos információkkal rendelkezzenek saját vállallkozásukról, és azok működését befolyásló tényezőkről. A statisztikai adatok azonban azt bizonyítják, hogy a digitális fejlettség előbbre jár társadalmi szinten, mint a cégek esetében, ezáltal produktivitásban és hatékonyságban is elmaradunk a környező közép-európai országolhoz képest. A Modern Vállalkozások Programja - Vállallkozz digitálisan! elnevezésű projekt azért jött létre, hogy növelje a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, fokozza stabilitásukat, valamint javítsa növekedési hatékonysásgukat" - mondta Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezető-helyettese, vezető IKT tanácadó.

A Google által 2016 márciusában indított Digital Workshop online tanfolyam továbbra is mindenki számára ingyenesen elérhető. A felület olyanoknak ajánlott, akik a digitális ismeretek megszerzésével munkakeresési esélyeiket szereték javítani, vagy üzleti céljaikat szeretnék elérni. A felhasználók kiválaszthatják az elsajátítani kívánt témaköröket, vagy a Google és az IAB Europe tanúsítványának megszerzéséhez akár a teljes online tanfolyamot is elvégezhetik. A teljes program itt található.