Az ITM eheti hírei: Továbbra is lehet jelentkezni a bértámogatásra és a Széchenyi Kártya Programra, egyeztetés a Zöld Nemzeti Bajnokok konstrukcióról

  • May 25, 2020
Az az Innovációs és Technológiai Minisztérium eheti híre és intézkedései: Hétfőtől társadalmi egyeztetésen a Zöld Nemzeti Bajnokok konstrukció, Rendszeres heti tájékoztatás a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásáról Lezárult a jelentkezés az Újratervezés Program.
  1. Lezárult a jelentkezés az Újratervezés Programra: 61.886 jelentkező regisztrált

 

Nagy érdeklődés mellett hétfőn indul a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik zászlóshajó projektje. Az Újratervezés Program névre keresztelt 8 hetes, ingyenes, online informatikai oktatásra 61.886 fő jelentkezett a https://ujratervezes.nive.hu/ oldalon. A képzés 2020. május 25-én indul, az előrehaladásról a továbbiakban is tájékoztatjuk Önöket.

  

  1. Hétfőtől társadalmi egyeztetésen a Zöld Nemzeti Bajnokok konstrukció (GINOP 1.2.11-20)

 

Magyarország Kormányának kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és -iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása, a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, valamint a Gazdaságvédelmi Akcióterv célkitűzéseivel összhangban.

Ennek megfelelően 2020. május 25-én társadalmi egyeztetésre bocsátjuk a Zöld Nemzeti Bajnokok (GINOP 1.2.11-20) konstrukciót, amely jelenleg 3,85 milliárd forint keretösszeggel áll majd a vállalkozások rendelkezésére. A vissza nem térítendő támogatás mértéke cégenként 20-100 millió forint lehet, várhatóan 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

 

A felhívásra a jelenlegi tervek szerint a következő témák mentén nyújthatók majd be pályázatok: 1) Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló hazai gyártók erősítése; 2) Egyszer használatos műanyag termékek kiváltása; 3) Vízfelhasználás hatékonyságának növelése; 4) Elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártók erősítése; 5) Másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó gyártók támogatása.

 

Tájékozódni hétfőtől a www.palyazat.gov.hu oldalon vagy a szokott módon a www.vali.ifka.hu oldalon lehetséges.

  

  1. Rendszeres heti tájékoztatás a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásáról

 

Magyarország a régióban elsőként, már 2020. március 3-tól heti egyeztetést tart a hazai vállalkozásokat képviselő kamarákkal és érdekvédelmi szövetségekkel, a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak csillapítása, valamint a gazdaság mielőbbi újraindulását támogató intézkedések kidolgozása érdekében. Ezen egyeztetések tapasztalatait is felhasználva született meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv, amely végrehajtásának jelenleg 2. fázisa zajlik.

 

A végrehajtás aktuális állapotáról, a legfontosabb intézkedésekről, illetve az aktuális kamarai visszajelzésekről Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár tart sajtótájékoztatót 2020. május 25-től minden hétfőn az ITM Sajtótermében.

 

  1. Továbbra is lehet jelentkezni a Munkahelyvédelmi és a Munkahelyteremtő Bértámogatásra, valamint elérhetőek a Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói is. Hamarosan pedig nyílik a jelentkezés a GINOP 1.2.8 és „tükörprojektje” a VEKOP 1.2.6 esetén is.

 

Azon vállalkozások számára, ahol nehézséget okoz a munkavállalók megtartása vagy új munkaerő felvétele, esetleg forrásbevonásra van szükségük, továbbra is elérhetőek a korábbi hetekben ismertetett lehetőségek, amelyekről átfogóan a www.vali.ifka.hu oldal nyújt tájékoztatást. A mikro- kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásaihoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatásáról (GINOP 1.2.8-20 és VEKOP 1.2.6-20 konstrukció) ugyanitt tájékozódhatnak.